Havfiskeri
Havfiskeri er et spændende fiskeri, der hele tiden kan byde på overraskelser, men det er også en hobby der giver rigtig store naturoplevelser, frihed, og venskaber, jeg har jævnligt besøgt "Det Gule Rev” med både succes og fiaskoer.
Når man er ombord på en turbåd, er det skipperens opgave at finde & lokaliser fiskene, men som alt andet fiskeri er det manden med stangen i hånden der skal skal fange dem, og det kræver først at man har det rette havgrej, og den rigtige teknik, samt hele tiden fiske med fuld kontrol og koncentration, for det er ikke nok at skipper ligger på et godt spot hvor der er masser af fisk, man skal i allerhøjeste grad også selv gøre en indsats - Det er ikke helt tilfældigt at en enkelt fisker ombord på en turbåd altid fanger mere end de andre.
Metoder til havfiskeri:
Pilkefiskeri: Skal pirken ikke hives ret langt op fra bunden, da det er ved bunden du får det bedste resultat med fiskeriet, men man skal heller ikke lade den slæbe hen over bunden da der så er stor risiko for bundbid, de fleste finder ret hurtig deres egen teknik som de syntes fisker bedst, men gør man ikke kan man altid kigge over til de andre på båden, hvis de andre har held med fiskeriet og forsøg så at efterligne dem så skal det nok komme.
Vragfiskeri: Man kan med fordel drive hen over vraget flere gange, ofte fanger man først sej som står noget lidt over vraget, når så man kommer ned til vraget, plejer torsken som står i strøm læ omkring eller i vraget at bide, efter nogle drev kan de større torsk muligvis lader sig lokke af pilken / agnen der er blevet præsenteret flere gange, efter torskene er stopper med at hugge, kan der dukke langer og havkat op og ud af vraget, til dem giver fiskeri med agnfisk som regel det bedste resultat.
Torsken hugger: Torsk hugger pilken både på vej op og ned samt hvis man stopper op midt i et træk i pilken, når det sker er det vigtig at bevare roen og ikke gå i panik, men at tage det roligt, for at afgøre om det er et muligt bundhug, skal du blot stramme linen op i nogle sekunder, lige for at mærke om der er fisk på, når du kan mærke den begynder at fighte, så giv et let modhug eller stram linen roligt op.
Grej Tips til havfiskeri:
Hvis man fisker med en meget stiv stang på forholdsvis lavt vand vil man simpelthen rive krogen ud af munden på fisken, Hvor stiv / blød man ønsker er helt op til en selv, men det kommer også lidt an på hvor dybt vand man fisker på og dermed hvor tung en pirk man skal bruge.
På "Det Gule Rev" anbefaler jeg både pirke og kastefiskeri, så flere stænger bør evt. medbringes - Jeg vil komme med mit grejtips til "Det Gule Rev" herunder.
Stangen: Til det tunge pirkefiskeri bør stangen være mellem 6-8 fod lang og 20 - 50 Lbs, og til det lette kastefiskeri fra båd, er en ganske almindelig og kraftig spinnestang på mellem 8 - 9 fod lang og en kastevægt på 20 - 60 gram rigeligt
Hjulet: Et robust multiplikator havhjul, med plads til min. 300 meter 0.40 mm line.
Linen: En stærk Ø 0,35 – 0,50 mm fletline - Husk endelig et kort stykke knækline på Ø 0,60 foran forfanget, MAX surt at miste 200 meter dyr fletline til 2 kr meteren.
Pirke: Jo mindre pirken er jo mere livlig er den og flere fisk vil man fange, men på vandybder mellem 20 - 25 meter er det typisk pirke fra ca. 100 – 250 gram, afhængig af vind og strøm forhold, og på vanddybder mellem 25 - 100 meter vil det typiske være pirke mellem 200 - 600 gram - De findes i mange farver og varianter.
Ophængere: Det er meget forskellig hvornår man bruger ophængere, men når jeg gør det, er det altid en gummimak i rød, gul eller sort, som sidder ca. 50 cm over pirken, i en tjavs som er 10 cm lang, forfanget laver jeg også selv i nylon, som typisk er 1,2 mm tyk, hvilket betyder ophængeren sidder et stykke ud fra linen.
Andet: Krogstørrelser 6/0 - 9/0, låsebare hægter, svivler, springringe osv. Det ville være surt show at miste sin livs fisk, fordi man har sparet nogle få øre, stangbælte kan også være en god ide på de lange ture.
Seneste kommentarer
og jeg vil spørge om jeg må bruge billedet (med kilde angivelse) på dette faktaark. Jeg sender dig gerne udkast til faktaark. MvhEja
Hej Allan,
Favrskov Kommune skal til at gøre livet bedre for fiskebestanden i Granslev Å. Jeg skal lave et faktaark om projektet. Jeg har fundet dette billede du har taget af en gydende ørred,