Kystfiskeri efter havørred

Ferie havørred fra den vestfynske kyst

Havørreden findes stort set ved alle fjord og kyst strækninger i Danmark, og er vel en af de mest eftertragtede fisk for kystfiskeren, havørreden lever sine første år i åerne og trækker derefter ud i havet eller fjordene, hvor den vokser den sig stor og ret hurtigt kommer den op på sit mindstemål som idag er 40 cm.

Forår & efterår er klart de bedste perioder når det gælder kystfiskeriet efter havørred, hvor temperaturen i vandet er optimal for havørredens trivsel, for den trives klart bedst ved temperaturene mellem 7-13 grader og det er også i disse temperature at den har aller mest energi og lyst til at indtage føde, i de kolde måneder jager havørreden gerne i dagtimerne inde på lavt vand.

 

Metoder til kystfiskeri:

Den nok mest populære metode til kystfiskeri efter havørreder er spinnefiskeri, denne metode kan læres af alle og er særdeles effektiv, fiskegrejet der anvendes er ikke meget anderledes end det der kan anvendes til sø- og åfiskeri, det kan dog være en fordel at stangen er lidt længere og linen og hjulet lidt kraftigere, men til en start kan det lidt lette grej sagtens anvendes.

 

Spinnefiskeri: Fiskeri med blink eller gennemløbs blink er nok det mest udbredte og det er ofte sådan at man fanger sin første havørred, og anvendelse af blink er nok også det mest tilgængelige, da man ikke er så påvirket af vind og kastelængde som eksempelvis med fluegrej, man fanger oftest bedst ved at lave en varieret indspinning, så man får levende gjort sit blink i vandet. Som nystartet lystfisker, lærer man hurtigt at affiske varieret.

Det kan ofte betale sig at anvende en "ophængerflue"

 

Bombadafiskeri: En anden og ganske effektiv metode til havørreder er at bruge et bombada flåd som eksisterer i både flydende, intermediate og synkende model, og skal fiskes med et forfang på 2½-3 meter, metoden gør at fluen kan fiskes meget langsomt igennem vandet og det kan på nogle dage være det eneste der får havørreden til at komme i hug.

 

Fluefiskeri: Har jeg valgt helt at undlade her på siden i denne omgang, da jeg simpelthen ikke har erfaring nok til at gøre mig klog med det her.

 

Grej Tips til kystfiskeri:

Stangen: Fiskestangen til kystfiskeri skal lige som ved stænger til andet fiskeri være tilpasset formålet med fiskeriet. Generelt kan det siges at fiskestangen til kystfiskeri bør være fra 8 til 10 fod, ved kystfiskeri vil agnvægten / kastevægten ofte ligge mellem 10 og 30 gram.

 

Hjulet: Ved kystfiskeri er et fastspolehjul at foretrække, da det er nemt at kaste med og sjældent går i filter, og bør være et str. medium så der er plads til ca. 150 meter Ø 0,25 mm nylonline eller 100-150 meter 0,17 mm fletline - Et fastspolehjul med disse dimensioner vil kunne klare det meste kystfiskeri i Danmark.

 

Linen: Det er en ren smagssag om du vil bruge nylon eller flettet line, for begge typer fungerer godt til Dansk havørredfiskeri, men vælg endelig ikke for tyk line: Ø 0,22 - 0,28mm er den rette tykkelse i nylonline, og Ø 0,12 - 0,18 mm er passende hvis du altså foretrækker fletliner.

 

Endegrej: Et lille sortiment af havørredblink skal selvfølgelig også medbringes, disse pakkes i en dobbelt blinkæske (Som min) skal ikke være meget større end at den kan ligge i dine waders eller i vadejakke lomme, de bedste blink / gennemløbere vejer mellem 10-18 gram, samt par kystwoblere i den samme vægtklasse bør også medbringes på kysten, for wobleren fisker generelt lidt højere i vandet end et blink.

Et højtgående agn er særligt godt til morgen og aftenfiskeri.

 

Endegrej til Havørred: Blink jeg altid har i grejæsken til det Danske kystfiskeri:

MøreSilda - Boss - Triumf - Filur - HansenFight - Toby - Snapper - Stripper - Æble Ø - Jensen tobis - Sølvpilen og Snurrebassen.

 

HUSK: At det godt kan betale sig at anvende en ophængerflue foran sit blink.

 


 

Mindstemål & fredning:

HUSK !! At havørreden har mindstemål på 40 cm, og så er havørreden i gydedragt altså (farvede fisk) fredet fra 16 november – 15 januar.

 


 

 

© Copyright 2019 / All Right Reserved

www.allans-medeside.dk

Mvh.. Allan Nielsen