Å-fiskeri efter havørred
Det er bestemt ikke altid lige let at fange havørred i åen, fordi havørrederne ikke er i åen for at putte noget i munden, men derimod udelukkende af andre og mere intime årsager "He`heee" men alene af den grund burde vores jagt på havørred i åen nok altid falde ud til havørredens fordel "Eller gør den det" ??
Teori følger heldigvis ikke altid praksis, men ved hjælp af lidt udholdenhed & små listige tricks - Skal det nok lykkedes.
Metoder til Å-fiskeri:
Åens havørreder kan sagtens lokkes til hug på både spinner, wobbler, orm og flue, når man tænker på at de mange havørreder i en kort periode hvert år går fra at være spredt over et kæmpe område på kysten, til at blive pakket sammen i et forholdsvis begrænset og overskueligt område som en dansk å, så vender pludselig situationen til fiskerens fordel skulle man tro, for et er teori, noget andet er praksis, vil herunder komme med en kort beskrivelse af de metoder Jeg bruger.
Spinnefiskeri: Hvilke spinnere man skal bruge til Åens havørreder afhænger af mange ting og kan kræve en hel del forskellige spinnere i grejboxen mellem 5-20 gram, jeg affisker selv Åen både med kast på tværs af Åen, men nok mest med de tradionale små opstrøms kast hvor spinneren fiskes langsomt hen over bunden, husk: at på de partier hvor åen knap er så dyb, kan der med fordel også fiskes nedstrøms kast med diverse spinnerne hvis altså strømmen ikke er for stærk, jeg vælger typisk spinnere i størrelser fra 3-5 eller de lidt tungere condom spinnere hvis Åen er stor, bred eller dyb, ellers kan vælges de lidt mindre spinnere i størrelse fra 1-3 til de mindre åer eller bække. – Det kan til tider også være super effektivt at fiske med blink i Åen: Prøv f.eks en N3, Snapper, Snurrebassen, Toby eller et Pool blink alle mellem 8-20 gram og slanke blink med en rigtig god og livlig gang i vandet.
wobblerfiskeri: Wobleren er et super våben at have i grejæsken til åens havørreder, den minder faktisk meget om en lille vrikkende fisk, så kun kreativiteten sætter grænsen, og de fås i utallige farver, former, størrelser, flydende eller synkende, de flydende woblere kan nemlig nemt fires med nedstrøms til fisk på svært tilgængelige standpladser eller udhængende træer, buske og lignende steder, man lader den blot drive frit med strømmen, indtil den befinder sig lige over fisken eller den formodede standplads hvor der måske før har stået en fisk, her strammer man så op, og wobleren dykker ned i vandet mens den fisker aktivt, man kan gentage denne proces i det uendelige, indtil en fisk mister besindelsen og hugger, den flydende wobler er derfor specielt effektiv over for de store og sky fisk eller de gamle bækørreder, det er tit fisk som ikke lader sig fange på anden vis, men samtidig en teknik som kræver stor tålmodighed, woblerens vægt kommer helt an på strømforholdene, jo mere fart på strømmen jo mere vægt – Ang. Farvevalget sværger nogle til ren orange mens andre mener at den skal have en helt tredie farve, jeg har klart den 2-delte flydende og skrigende orange eller den gule farvede Rapala eller Sito wobler som mine klare farvoritter - De har ihvertifal virket for mig med mange fisk på bredden.
Medefiskeri med orm: En gammel medefisker som Jeg nyder selvfølgelig også denne ret simple og afslappende form for fiskeri, og har tit brugt denne fiskeform når jeg havde undt i ryggen og simpelthen bare ville afsted og samtidig gå og nyde naturen i sit fulde drag, så hvis ellers bevoksningen i Åen tillader det så lader man bare sin prop eller gennemløbsflåd med ormen monteret, også kaldet for en (haveflue) flyde med strømmen nedstrøms og så ellers holde en nogenlunde kontakt (stram line) med flådet hele tiden, så når fisken hugger vil du meget nemmere kunne give et hurtigt og kontant tilslag - Ormefiskeri er simpelthen så uhyre effektivt på nogle dage, at selv den mest garvede flue- spinnefisker sommetider netop også må ty til denne metode på dage hvor alt andet i grejæsken er afprøvet uden det store held.
Fluefiskeri: Har jeg valgt helt at undlade her på siden i denne omgang, da jeg simpelthen ikke har erfaring nok til at gøre mig klog på det her.
Grej Tips til Å-fiskeri:
Spinne grej: Et godt fastspolehjul eller multi udrustning, en stærk spinnestang på 8-11 fod med en kastevægt mellem 10-30 gram, og woblere i skrigende farver fra 4-12 cm, og spinnere i størrelse 2-5 eller condomspinnere.
Orme grej: Et godt fastspolehjul, en stærk spinnestang på mellem 10-11 fod med en kastevægt mellem 15-40 gram, 1 gennemløbs Flåd på mellem 5-15 gram og en simpel enkelkrog i str. 2-4.
Linen: Det er en ren smagssag om du vil bruge nylon eller flettet line i Åen, for begge typer fungerer godt til det Danske Å-fiskeri, men vælg endelig ikke en for tyk line: Ø 0,20 - 0,25 mm er den rette tykkelse i nylonline, og Ø 0,12 - 0,17 mm er passende hvis du altså foretrækker fletliner.
Mindstemål & fredning:
HUSK !! At havørreden har mindstemål på 40 cm, og så er havørreden i gydedragt altså (farvede fisk) fredet fra 16 november – 15 januar.
Seneste kommentarer
og jeg vil spørge om jeg må bruge billedet (med kilde angivelse) på dette faktaark. Jeg sender dig gerne udkast til faktaark. MvhEja
Hej Allan,
Favrskov Kommune skal til at gøre livet bedre for fiskebestanden i Granslev Å. Jeg skal lave et faktaark om projektet. Jeg har fundet dette billede du har taget af en gydende ørred,