Geddefiskeri

Grov gedde inden fredningen

Der er ingen tvivl om at gedden er den mest glubske predator vi har i søerne, den er en rigtig glubsk fætter som til tider hugger på alt der bevæger sig foran den, samtidigt med at den helt ufatteligt stærk og har en voldsom kraft som derfor stiller store krav til grejet, men om vinteren går den lidt mere sløvt og tungt i vandet, så når vandet er koldt skal man ikke forvente sig den største fight.

Gedderne i Danmark kan blive ret store og især hunnerne kan opnå en imponerende størrelse og der fanges jævnligt geddemadammer på den gode rigtige side af 10-12 kg i Danmark, gedderne fanges i både fersk & brakvand men kan ikke tåle decideret saltvand, en gedde kan nemt sluge en fisk som har en længde på mindst halvdelen af sin egen længde, store gedder spiser ikke så ofte som de mindre gedder men tager til gengæld nogle større fisk, derfor er gedden er utrolig vigtig rovfisk i vores vande for at holde skaller og brasnerne nede.

 

Metoder til Geddefiskeri:

Traditionelt fanges der flest gedder på medefiskeri og på spinnefiskeriet, husk nu også at have et stålforfang på, da de ekstremt spidse tænder hurtigt skærer sig igennem den almindelige fiskesnøre.

 

Medefiskeri: Kan både være med død og levende agn, men hvis du fisker med store agn, fanger du også tilsvarende større fisk - Men du får nok lidt færre hug.

 

Spinnefiskeri: Er godt med en stor bred roterende bladspinner, eller blink med en vaklende gang i vandet er også gode da de laver en masse ballade i vandet det er noget der kan tiltrække opmærksomheden fra en gedde, hvis du er ude efter de store gedder på det dybe vand skal du nok gå efter en stor wobler.

 

Fluefiskeri: Hvis du begiver dig ud for at fange gedder på flue, så er meget store fluer helst over 10 cm gode, en masse farver og noget der kunne ligne julepynt er også godt til at fange geddens opmærksomhed, men husk også at ved fluefiskeri, skal du stadig have et forfang på af tyk nylon eller endnu bedre de kraftige stålforfang.

 

Grej Tips til Geddefiskeri:

Er man ny indenfor geddefiskeriet og skal ud og købe sin første stang og hjul, så skal man være afklaret med hvor tungt man ønsker at fiske, altså med hvor store agn ønsker man at fiske med, man skal ikke blive skræmt over vægt og størrelser på nogle af de agn der fås til moderne geddefiskeri.

 

Stangen: Geddestangen bør være omkring 7-10 fod med en kastevægt på minimum 30-80 gram, med en sådan stang vil man kunne kaste og fiske mange forskellige agn, fra det lettere jerkbaitfiskeri, spinnere, jigs, mellemstore woblere og de fleste swimbait, sågar det lettere fiskeri med agnfisk, det er utrolig vigtigt at stangen er en anelse stiv, for når en gedde sætter tænderne i en stor agn så holder den altså fast, men samtidig at få sat de kraftige kroge i den hårde mund, så kræver det,at man kan give agnen et godt modhug når man giver tilslag.

 

Hjulet: Om man bruger multi- eller fastspolehjul kommer sig ikke så nøje, så længe det er et hjul der har en god bremse, dette er vigtigt for at kunne sætte krogene ordentlig i modhugget, men også fordi at en gedde på over meteren altså trækker godt til, bruger selv fastspolehjul som er det mest brugervenlige for nybegyndere.

 

Linen: Vil jeg foreslå en god fletline imellem Ø 0,17-0,30 mm alt efter hvor tungt man fisker, men et godt geddeforfang, låse, svirvler og sidst krogene som er mindst lige så vigtige, da det typisk er dem der giver efter hvis man køber for billigt.

 

Nettet & Afkrognings måtte: Til fangst af gedde kræves også et stort fangstnet, der er kraftigt nok til at kunne bære en stor tung gedde, der kan købes specielle net til karpe / Geddefiskeri, og slutteligt får du også brug for en måtte til afkrogning af gedden, en afkrogningsmåtte hjælper med en nænsom behandling af gedden når den er kommet på land.

 

© Copyright 2019 / All Right Reserved

www.allans-medeside.dk

Mvh.. Allan Nielsen