Størfiskeri

Fantastisk stør poserer her i favnen

Støren er en eksotisk art som man nu kan finde i flere P&T vandene rundt omkring i Danmark, før drog en del lystfiskere ud på diverse rejsemål til blandt andet Canada & Rusland for at fiske efter disse kæmper, støren er kendt for at kunne blive meget store (Den Danske rekord er PT. 85,1 Kg fra Blue Rock - 2017) og kan give kamp til stregen, det er derfor de på kort tid er blevet en populær trofæfisk for mange specimen fiskere og andre med hang til store og speciale fisk.

 

Metoder til Størfiskeri:

Vil du ud og fiske efter stør er det vigtigt at du har grejet i orden, stør er store fisk der kæmper godt, og du skal derfor være velforberedt med det rigtige udstyr, det kræver en ret kraftig fiskestang og et kraftigt fiskehjul, så du undgår knækkede stænger og liner, og en såret fisk.

Størene svømmer rundt langs bunden og jager al deres føde der, så det er også på bunden at der skal fiskes, hvor støren leder efter føden på bunden, med sine fine sansetråde føler sig frem til byttet, herefter den suger byttet ind ved at skyde munden ud som en anden støvsuger, det bedste tidspunkt at fiske stør på er ved skumringstid, men stør kan dog med lidt held fanges det meste af dagen i P&T`erne, størfiskeri behøver ikke være så avanceret, og du kan nøjes med at lave et simpelt forgang på en 1/2 meters, her sættes en enkeltkrog str. 2-4, og monter et kraftigt lod på eks. 50-90 gram, forfanget kan nemt være et helt almindeligt karpe rig.

Sørg for at give et godt tilhug så støren ikke får mulighed for at hoppe af, den kæmper nemlig godt og kan fighte vildt, den vil både rulle og hoppe kraftigt ved overfladen, når den så er ved at være færdig, kan du tage den med et stort fangstnet.

 

Grej Tips til Størfiskeri:

Støren fighter godt, og de store endda ofte meget voldsomt, så man bør vælge grej efter forholdene, det skal naturligvis ikke være så spinkelt, at fighten trækkes unødvendigt i langdrag, men med det grove og kraftig grej har omvendt en tendens til at lave større krogskader end det lette grej, og bruger man visuel hug indikation hvor man ser efter nøk i stangtoppen er de kraftige stænger langt fra optimale, men stør på 2-5 kg fanges uden de store problemer på almindeligt spinnegrej eller bundmedegrej, forudsat at der ikke er for mange forhindringer og snags i vandet - Herunder vil jeg komme med mine bud til størene.

 

Stangen & Bidmelder: skal gerne være 9-12 fod lang, gerne en lang stang med lidt blødere spids, så det er nemmere at spotte bevægelserne i toppen af stangen når støren tager agnen, jeg selv bruger 2-3 stænger & et tilsvarende antal bidmeldere vil være vejen frem, da den giver lyd fra sig når der er den mindste aktivitet.

 

Linen: Bør være ret kraftig f.eks Ø 0,40 line, og den skal helst kunne klare 30 kilo eller mere afhængigt af hvad størrelse stør du kan fange i den sø du besøger, sørg desuden for at have en god længde på fiskelinen, og et fiskehjul der kan holde meget line. 150-200 meter line burde være fint.

 

Rodpod: Tag også gerne en stangholdere eller et rodpod med der kan holde en eller flere fiskestænger, alt efter hvor mange stænger der skal fiskes med.

 

Nettet & Afkrognings måtte: Til fangst af stør kræves også et stort fangstnet, der er kraftigt nok til at kunne bære en stor tung stør. Der kan købes specielle net til karpe / størfiskeri, slutteligt får du også brug for en måtte til afkrogning af støren, en måtte hjælper med en nænsom behandling af støren når den er kommet på land.

 

De mest kendte størarter i Danmark:

Beluga stør: Er den største størart, og de kan blive op imod 8 meter lange, og veje flere ton, belugastøren er verdens største ferskvandsfisk, og nedstammer fra Det Kaspiske Hav og Sortehavet - Belugastør agn: Pellets og fiskestykker er særdeles effektive, eller prøv makrelstykker, sild eller skaller.

Russisk stør: Stammer ligesom de fleste andre stør også fra områderne omkring Det Kaspiske Hav og Sortehavet, støren kan nå en længde på 2 1/2 meter og veje kan veje lidt over 100 kg - Russiskestør agn: Pellets, orm, rejer og fiskestykker.

Sibirisk stør: Stammer fra Sibirien, og er en fisk der opnår størrelser på mere end 2 meter og en kampvægt på et par hundrede kilo -
Sibiriskstør agn: Pellets, orm, rejer & fiskestykker.

Sterlet stør:
Stammer fra Det Kaspiske Hav, Sortehavet og den Finske Bugt, og hører til de mindste størarter, og de kan blive op til 1 1/2 meter lang og veje ca. 15 kilo, den findes ligeledes i en albino variant - Sterletstør agn: Pellets, orm, rejer, rogn og små fiskestykker.

 

2015 - ???: Bliver årene hvor alle rekorder i stør bliver slået er jeg ret sikker på, bl. andet i Blue Rock Fiskepark på Fyn hvor der er planlagt mange nye arter til udsætning: (Hvid stør, Stjerne stør, Adriater Stør, Atlantisk stør & Spade stør)

 

Stør fanget i Put & Take skal ALTIDgenudsættes.

 

© Copyright 2019 / All Right Reserved

www.allans-medeside.dk

Mvh.. Allan Nielsen