Put & Take fiskeri

Regnbueørred fra Ålsbogaard P&T på fyn

I Danmark er det i de senere år blevet ret populært at fiske i put & take, fordi der er rig mulighed for at fange store og mange ørreder, i en put & take sø er det typisk meget nemmere at overskue end f.eks ved kystfiskeri da det er mindre vand man fisker i, og man er altid sikker på der er fisk at arbejde med indenfor det område man fisker, selvom der normalt er forholdsvis mange fisk pakket tæt sammen i de små put & take søer, så er der ikke nødvendigvis 100% garanti for at man kan fange nogen, men der er næsten altid en garanti for en god oplevelse ved søen endten med familen eller børnene, evt. pakket med lidt guf, grillpølser og legetøj der kan sikre en god tur.

 

Metoder til put & Take fiskeri:

Jeg har altid 2 stænger med i put & taken så der hurtigt kan skiftes taktik osv. Den nok mest populære metode til put & Take er nok fiskeriet efter regnbueørred fisket med powerbait fisket efter et bobbelflåd eller (bombada flåd) som nogle kalder det, denne metode kan læres af alle og er særdeles effektiv, et par andre effektive metoder er selvfølgelig fiskeriet med små spinner, vobbler, gennemløber og til sidst selvfølgelig flue, grejet der typisk bruges i en P&T er ikke meget anderledes end det der anvendes ved en alm. sø og til Å-fiskeri, det kan dog være en fordel at stangen er lidt længere men til en start kan det lidt lette grej sagtens anvendes.

Vil herunder give nogle små tips til fiskeriet ud fra de erfaringer jeg har gjort mig !!

 

Grej Tips til Put & Take fiskeri:

Stang 1: Til bombada fiskeri med de lange forfang, bør du må ikke gå under en 10 fods spinnestang og en kastevægt mellem 15-30 gram til fiskeriet med powerbait, flue og jigs, da en kortere stang vil gøre det meget svært at styre og dine kast vil blive svære at kontrollere.

Stang 2: Til almindeligt spinnefiskeri med gennemløbere, spinner & wobblere vil en stang på 8-9 fod med en kastevægt mellem 10-20 gram være helt perfekt.

 

Hjulet: Vil helt klart anbefale et allround hjul i mellem str. til P&T fiskeri, som har en line kapacitet på mellem 150 - 200 meter og Ø 0,15 - 0,22 mm line, de har egenskaberne til de lange kast og store fisk, de bedste hjul på markedet har frontbremse, hvor bremsen sidder som navnet siger - Foran på hjulet, der er dem som siger at det er den bedste bremse og argumentet tll påstanden er, at bremse skiverne er større, og dermed giver en følsom og mere blød bremse.

 

Linen: Diameteren på en fletline til Put & Take vil typisk være fra Ø 0,12 - 0,17 mm, Vælger du derimod en nylon line (monofil line) vil en diameter fra Ø 0,20 - 0,25 mm.

 

Endegrej: Et lille sortiment af powerbait i forskellige farver & smage, fluer og hvide jigs skal selvfølgelig også medbringes, samt lidt små spinner, blink & gennemløbere alle mellem 5-10 gram bør altid ligge i grejæsken.

 

Andet: Ulempen ved bombada og bundmede fiskeri er at det ofte bliver til ret dybe krogninger så en god lang krogløsner og en priest til at slå dem ihjel er at foretrække her - Husk også en negleklipper eller saks samt en god fiskekniv til slagtningen af ørreden er obligatorisk for en putfisker.

 

© Copyright 2019 / All Right Reserved

www.allans-medeside.dk

Mvh.. Allan Nielsen